čtvrtek 22. září 2016

Plněný staročeský kotlet s chlupatými knedlíky podle mistra kuchaře Jaroslava Sapíka





Protože náš domov slaví dne 3. října 2016 již 5. výročí otevření a přijede se na nás podívat i mistr kuchař pan Jaroslav Sapík, který bude garantem výstavy T. G. Masaryk a gastronomie, požádali jsme ho o recept, který se váže k T. G. Masarykovi a oblíbeným jídlům této doby.
Tak tady je a dejte vědět, zda se povedl.

Příprava kotletky
4 kotletky s kostí 250g
600g kysané zelí
150g anglické slaniny
4 cibule
4 stroužky česneku
3 dl masového vývaru
sůl, kmín, pepř

Kotletku nařízneme tak, aby nám vznikla kapsa kterou naplníme připraveným zelným salátem.

Zelný salát
Pokrájíme kysané zelí, přidáme nakrájenou na kostičky anglickou slaninu, najemno nakrájenou cibuli, kmín, sůl, mletý pepř a trochu oleje.

Touto směsí naplníme kotletky a párátkem uzavřeme. Na rozpáleném oleji kotlety z obou stran opečeme. V kastrolu připravíme cibulový základ, přidáme česnek, zalijeme vývarem, vložíme opečené kotlety a dusíme do měkka. Když jsou kotlety měkké, vyndáme ze št'ávy, zaprášíme lžící hladké mouky a necháme provařit.

Chlupaté knedlíky
4 větší brambory
4-5 lžic hrubé mouky
1 lžička solamylu
sůl

Oloupané brambory nastrouháme, št'ávu vymačkáme, osolíme, přidáme mouku a solamyl a tvoříme lžící nočky, které vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut, až vyplavou na povrh.

Kotletu při podávání zdobíme  červeným beraním rohem.

S pozdravem Sapík Jaroslav




1 komentář: