pátek 16. prosince 2016

Masarykovo cukroví



Protože jsme v domově seniorů TGM, neměli bychom zapomínat na oblíbené cukroví T. G. Masaryka.
Chuťově je trochu podobné vanilkovým rohlíčkům a zajímavé jsou na něm ty kusy měkkých lískových ořechů.
Zkusili jsme toto cukroví upéct a dali ochutnat kolegům a kolegyním v práci.

Mělo úspěch! 

A musím říci, že upéct toto cukroví vůbec není náročné. Takže, pokud ještě máte chuť zkusit něco nového, upečte Masarykovo cukroví.
Stojí za to! 😋


Recept jsme získali z Muzea TGM v Rakovníku.



Suroviny a pracovní postup: 

17 dkg lískových oříšků
trochu opražíme na plechu (asi 10 minut), potom ořechy promneme, tím se zbaví slupek a pak necháme namočené v horké vodě - asi 30 minut. Poté dáme oschnout.
Mezitím si připravíme těsto
smícháme: 
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla nebo jiného tuku
10 dkg cukru moučky
1 žloutek.
Do hotového těsta přidáme oschlé oříšky, dobře rukama prohněteme a utvoříme válečky o průměru asi 5 cm.
Dáme do lednice, nejlépe přes noc a pak válečky nakrájíme na plátky o síle asi půl centimetru.
Poklademe na pečicí papír a dáme do trouby.
Pečeme do růžova a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

Až cukroví budete chutnat, vzpomeňte si na našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka.


1 komentář: