pátek 2. prosince 2016


Vánoční pečení a souboj perníčků.

Měli jsme to potěšení péci s klienty perníčky a sešly se nám dva recepty od zaměstnankyň našeho domova Olgy a Jany. 
Který recept upéct? 
Protože se obě dušovaly, že jsou moc dobré a hned měkké, tak bylo rozhodnuto.
Upečeme podle obou receptů a uděláme souboj perníčků!



Naši klienti se pečení s radostí účastnili. Všude se linula vůně perníkového koření, vánoční hudby a také jsme všichni zavzpomínali na pečení cukroví doma i například jak jsme prožívali Vánoce, když jsme byli malé děti.







A jak dopadl souboj perníčků?
Zmatek! Porota složená z klientů i zaměstnanců nebyla jednotná a výsledek byl nerozhodný...
Perníčky Jany se zdály více měkké a Olgy zase plnější chuti. U jiného porotce zase naopak 😃

Nabízíme Vám tedy oba recepty a třeba se rozhodnete některý upéct. Pokud ano, napište jak se povedly...

Medové perníčky od Olgy

600g hladké mouky
250g moučkového cukru
200g másla (může být i Hera)
6 lžic medu i více - jsou pak medovější
2 lžíce kakaa
2 vejce
1prášek do pečiva 
1 balíček perníkové koření

Těsto zpracujeme a necháme rozležet v lednici klidně do druhého dne i déle. 
Pokud přidáte více medu, je dobré při vykrajování perníčků těsto nechávat v lednici a vždy ukrojit požadovaný kus těsta na vyválení a vykrajování, aby se nelepilo.  

Pečte v předem vyhřáté troubě asi 8 minut na teplotu 180° C.


Medové perníčky od Jany

5 dkg Hery
28 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
1 vejce
2 lžíce medu
3 lžíce rumu
1 lžíce perníkového koření
1 lžíce jedlé sody
1 lžíce kakaa

Opět stejně jako u předešlého receptu. Vypracujte těsto, nechte uležet v lednici a poté vyválejte plát a vykrajujte perníčky.

Pečte v předem vyhřáté troubě asi 8 minut na teplotu 180° C.


A na čem se Jana a Olga shodly?
Nechávejte perníčky v chladu a vlhku a nestane se vám, že by ztvrdly. Například ve sklepě, mezi okny (pokud máte dvojitá) nebo i v lednici. Můžete k perníčkům přidat také rozkrojené jablíčko, to vždy pomůže...


Užijte si pečení! 😅





Žádné komentáře:

Okomentovat

Upozornění: Tlačítko "Publikovat" je třeba po kontrole proti robotům stisknout ještě jednou